2018-02-21 13:39:55• hírek • Bede Emőke

Akár másfél hónapot is várhatnak a leendő sofőrök a gyakorlati vizsgára

Országos szintű jelenségként lehet elkönyvelni, hogy a vezetői engedélyre vágyók hosszú heteket kell várjanak a sikeres elméleti vizsga után, hogy gyakorlatban is számot adhassanak tudásukról. 

Januárban arról számoltunk be a Szatmár.ro olvasóinak, hogy a jogsi megszerzéséhez szükséges elméleti vizsga nagy kihívást jelent a tanulóknak, ugyanis a sikerességi arány mindösszesen 44,09 százalék volt tavaly. Azon kevesek pedig, akik sikeresen teljesítik a KRESZ-kérdések állította akadályt, már a számítógép előtt ülve megtudják, mikor vehetnek részt a gyakorlati próbán. Ám a nagy napig nem egy-két napnak, de még csak nem is egy-két hétnek kell eltelnie.
 

Mint arról Valentin Farcau, a Szatmár Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó Közszolgálat képviselője beszámolt, az elméleti vizsgát sikeresen teljesítőknek általában 30-45 napot kell várniuk a vizsga következő lépéséhez.
 

Az előző évekhez képest megnövekedett várakozási idő okát abban kell keresni, hogy egyre többen szeretnének vezetői engedélyhez jutni, viszont a hivatal alkalmazottainak száma nem emelkedett, mi több, néhány munkatársuk nyugdíjba ment. Farcau elmondása szerint napi szinten öten vizsgáztatják a tanulókat, akiknek 25 percet kell vezetniük. Viszont maga az autóban eltöltött idő ettől több, ugyanis néhány perc eltelik a dokumentumok kitöltésével, illetve a vizsgát rögzítő táblagép felszerelése és helyes beállítása is elrabol néhány pillanatot.
 

Ami a vizsgáról készült felvételt illeti, a Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó Közszolgálat képviselője elmondta, eddig nem volt arra példa, hogy bárki is kikérte volna az anyagot, sőt, negatív visszajelzést sem kaptak a közelmúltban bevezetett rendszert illetően.



 

Mindezek mellett Farcau azt is hangsúlyozta, akiknek nem felel meg a számítógép által felkínált gyakorlati vizsga időpontja, azok a közszolgálat székhelyén igényelhetnek másikat, ehhez nem kell előjegyzést kérniük. A különleges kéréseket csak abban az esetben veszik figyelembe, ha rendkívüli esetről van szó: pl. egy terhes nő esetében. A jogosítvány megújítására jelentkezők számára viszont az bizonyul a legjobb döntésnek, ha időpontot foglalnak az online felületen, hiszen így nem kell órákat várniuk szerdánként a kígyózó sorokban, ami a hideg, zimankós időben nem túl kellemes program.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: